BergenLandReisblogsReisgidsWandelenZuid-Afrika

Wandelen in de Drakensbergen

We wilden een poppenhuisje, we kregen een poppenhuisje. Aan een meer, met een eigen roeiboot, open haard en een Braaiplaats. Vóór ons vooral water, daarachter de machtige Drakensbergen (spreek uit DraconsBurk). De scenery wordt niet snel mooier dan dit. We gaan even een paar dagen niets doen, behalve wandelen met peuter op de rug. Oh shit, een slang! Was die nou giftig?

Poppenhuisje aan Lake Navarone

We huren een klein huisje. Rian wilde namelijk een poppenhuisje, het liefst aan het meer. En dat is gelukt. Schattig staat een klein rieten dak tussen de bomen aan de oever. Er zijn een stuk of twintig van dit soort huisjes, maar in Afrika is ruimte, dus ook op een vakantiepark als deze. We voelen ons meteen thuis in de kleine woonkamer, met de kleine keuken, kleine slaapkamer voor Raf en een, stiekem toch lekker, grote slaapkamer voor onszelf. We zijn verschrikkelijk blij dat we zelf muskietennetten hebben meegenomen, want zo aan het meer is het ’s avonds natuurlijk feest voor de muggen. Vlak voor het huis ligt, aan een kleine steiger een klein roeibootje. Raf is door het dolle heen als we eindelijk het water op gaan. Midden op het spiegelende meer genieten we van de stilte, de zon en het uitzicht op de bergen. Raf heeft andere prioriteiten en wil graag de vissen aaien. Ook goed, probeer maar!

“Waarom hebben we onze bergschoenen in godsnaam niet meegenomen?”

We hebben er beide bij het pakken naar gekeken en besloten ze deze keer thuis te laten. We gaan maar een paar dagen en het is hier overal warm en droog, dus onze gympen volstaan bij een wandeling… Yeah right. Niet dus en zodra we de fantastische Drakensbergen te zien krijgen, balen we beiden als een stekker. Dan maar natte voeten door de ochtenddauw. Hier móet je er wel op uit. En hoe mooi het meer ook is, die mountains daarachter vragen in het bijzonder om een flinke hike.

zuidelijke-drakensbergen-2015-8

Even helemaal niets

Met name de ochtenden zijn geschikt voor activiteiten, omdat de zon dan al lekker schijnt en er nog weinig wind en wolken zijn. In de middagen genieten we van de rust. Dit is daar namelijk de ideale plek voor! We doen elke dag alle drie een heerlijk middagdutje. Na het slapen drinken we wel direct een ijskoude Savannah Dry in de zon en het beetje alcohol in deze frisse Afrikaanse cider maakt ons lekker rozig. Voor de late lunch leggen we een stuk vlees zo groot als een stoeptegel op de Braai, naar goed Zuid-Afrikaans gebruik. Voor de salade gebruiken we avocado’s die een vriend ons meegaf. Uit zijn tuin, heerlijk rijp, zo groot als grapefruits en een stuk smaakvoller dan thuis. Het park is self catered, dus we hebben een grote koelbox meegenomen met eigen eten. Koken doe je zelf, maar voor de afwas komt iemand langs. Serieus! Twee keer per dag komt de housekeeping langs om de boel aan kant te maken en de afwas te doen. Ze stapelen zelfs de openhaard netjes op, zodat er alleen nog maar een brandende lucifer in hoeft.

Wandelen met peuter

We gaan drie keer uit wandelen met peuter in de rugdrager. Een korte om het meer, nog voordat het ’s ochtends acht uur is. Dan hangt er namelijk nog een mystieke nevel boven het water en geeft de zon prachtig strijklicht. Doordat de wind in de ochtend meestal nog slaapt, is het meer één grote spiegel, met fantastische plaatjes tot gevolg. Deze wandeling is easy en binnen een uur zitten we weer aan de koffie met een broodje. De tweede wandeling leidt ons buiten het park langs de privé air strip tot aan de rivier, waar we de bedding volgen tot we niet verder kunnen en weer huiswaarts lopen. Tijdens deze tocht komt Zulu langs gerend, de huishond van Lake Navarone. Samen met zijn vriendelijke baasje Roran is hij een wandeling aan het maken. Roran vertelt ons dat we sporen van Eland (spreek uit Ieland) hebben gezien. “Dit is de grootste antilope van Afrika en komt veel voor in dit gebied. Vanwege de grote hoeveelheid vlees van dit dier, wordt er ook veel op gejaagd.”

De Eland
De Eland

Onverwacht wildlife

Onze laatste wandeling is de mooiste en meest spectaculaire. We gaan het KZN Wildlife Park Garden Castle in en hopen daar Elanden en ander wildlife te spotten. Bij de ingang kun je toegangsbewijzen kopen voor 35 Rand per persoon (2,70 euro), een koopje. Vandaar zijn meerdere wandelingen mogelijk. We gaan vroeg in de ochtend, want in de middag komt de regen bijna standaard over de berg gegleden. Vergeet niet bescherming voor de zon en een lange broek of lange sokken tegen het hoge prikkende gras mee te nemen. Wij lopen naar Pillar Cave, een wandeling van vier à vijf uur. Na een half uurtje stapt Rian ineens opzij. Uiterlijk nog kalm, maar met een verhoogde hartslag. Op het pad ligt een geel met zwarte slang van een meter te genieten in de zon. We hebben geen idee welk soort het is, maar hij ziet er indrukwekkend uit! We lopen er met een boog omheen, terwijl de slang van het pad af in het gras glijdt. Onze ogen blijven vanaf nu goed op het pad gericht! Maar we blijven genieten van de bergen om ons heen. Het is een genot om hier te lopen. Ook omdat we de hele dag niemand tegenkomen, behalve één groepje Amerikaanse studenten. Ze zijn fully packed, want ze gaan een nacht in de grot slapen. Zo, die gaat bij ons op de bucket list. We doorkruizen een paar keer de rivier, halen natte voeten, maar dat hoort er bij. We zien alleen geen Eland. Helaas. Naast de slang alleen een buslading hagedissen die op het pad wegschieten. Aan het begin van de middag, als de wolken beginnen te komen, gaan we weer naar huis. Vanaf het Wildlife Centre rijden we terug naar de gate. En dan, daar, aan de overkant van de rivier: een stuk of tien Elands. Nu kunnen we volledig tevreden terug naar ons poppenhuisje!

zuidelijke-drakensbergen-2015-16

Eenmaal terug in Durban zoeken we uit of die slang giftig was of niet. En wat blijkt? Het was een Pofadder (Engels: Puff adder) de meest giftige slang die we hadden kunnen tegenkomen. Oke… welkom in Afrika.

 

Tags: