LandMet de camperReisblogsReisgidsSwazilandZuid-Afrika

Wild in Swaziland en Kwazulu Natal

Swaziland en Kwazulu Natal

Twee wrattenzwijnen lopen voorbij ons tentenkamp. Raf zet de achtervolging in. Nadat gisteren een Nyala (antilopesoort) bijna uit zijn hand at, is hij een echte dierenspotter geworden. We zijn intussen in Swaziland, slapen al ruim een week in tenten op het dak van onze stoere 4×4 en hebben ook al veel Game Parks in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika, doorkruist. Raf heeft impala’s, buffels, zebra’s, nijlpaarden, krokodillen, giraffen en een olifant van dichtbij gezien. “Kijk mama, leeuwenpoep.”

Neushoorns naast de auto

Start van onze reis is Happy Wanderers in de buurt van Scottsburgh, net ten zuiden van Durban. Een camping pal aan zee waar we met vrienden hebben afgesproken. Zij geven ons nog wat tips en tricks voor de reis en we mogen met hen mee op een boat safari waar we onze eerste grote wilde dieren zien. Drie bultrugwalvissen zwaaien ons uit voordat we naar het noorden vertrekken. We gaan naar ‘big five’ game park Umfolozi-Hluhluwe. Raf is helemaal klaar voor de olifanten die we hem hebben beloofd. Maar, wat er ook voorbij komt, geen olifanten. Wel spotten we giraffen, kudu’s met hun mooie gedraaide horens, gnoes in al hun lelijkheid, zebra’s en neushoorns. Dichtbij de auto ook! Twee grote gevaartes staan langs de onverharde weg en eten onverstoorbaar van de struiken. “Twee neushoorns!”, roept Raf vanaf de achterbank. “Mag ik er op zitten?” Dit park is de redding van de neushoorns in Afrika. Hier is een succesvol breeding programma gaande. Helaas worden neushoorn nog veel gestroopt en de rangers die we spreken willen absoluut niet vertellen hoeveel hier rondlopen. We verlaten het park en rijden naar St. Lucia in de omvangrijke iSimangaliso Wetlands waar duizenden nijlpaarden en krokodillen praktisch tussen de mensen leven.

Dangerous! Crocodiles and hippo’s…

In het kleine stadje en op de camping vallen vooral de waarschuwingsborden voor loslopende nijlpaarden en krokodillen op. “Watch your kid. Crocs are everywhere. And they wait for you to loose attention,” hoor ik onze vrienden in Scottsburgh nog zeggen. Ik laat Raf geen seconde uit het oog en hij mag ook niet verder dan een meter bij mij vandaan. Ik voel dat ik overdrijf, dat ik me laat beetnemen door angst. En ik voel dat Gijs er wat van wil zeggen. “Ja, ik weet het, zeg maar niets meer,” en ik probeer wat te ontspannen. Gijs heeft in no time de tenten opgezet, bovenop onze landcruiser… . Raf is helemaal opgewonden over slapen in de daktent: “Net als Bobby!” uit zijn favoriete leesboek. Moe van alle indrukken valt hij snel in slaap, nadat hij nog even bij me checkt: “Wanneer zien we olifanten, mama?”

Brutale apen

We rijden naar Cape Vidal aan de Eastern Shores section van iSimangaliso, met goede hoop op een prachtige stranddag. Het geluk lacht ons even niet toe, niet wat betreft de zon en dit keer ook niet wat betreft wildlife. Weer geen olifanten en we verlaten Zuid-Afrika over drie dagen… Om het nog erger te maken heeft een troep goed georganiseerde apen en mongoose (faraoratten) heeft het op ons eten voorzien. Bij het ontbijt worden we brutaal bestolen, de tomaten en appels verdwijnen links van de tafel terwijl we rechts worden afgeleid. Geïrriteerd pakken we alles in. Wat zijn we toch een stel amateurs… Swaziland en Kwazulu NatalEenmaal op weg naar National Park uMkhuze in het noordelijke deel van iSimangaliso breekt de zon weer door en ook in ons. Want daar staat ie, pal langs de autoweg, aan de rand van het bos, een reusachtige olifant! “Gijs, Raf, kijk daar!” Wat ontzettend imposant, zo’n groot en machtig beest! “Olifantje in het bos, mama!” roept Raf. Vrolijk rijden we even later verder. Of Raf zich er later nog iets van herinnert, weet ik niet, maar ik ben blij dat we deze olifant toch nog hebben gezien.

Afrikaanse wilde koeien

We verlaten de verharde weg en krijgen een echt Afrikaanse ervaring; een dirt road, pot holes, hutjes aan de kant van de weg en lachende mensen. Ik geniet intens van dit ongebaande pad! En aan het einde wacht ons een prachtige natuurkampeerplek, aan de rand van het park uMkhuze. Er staat een schommel gemaakt van een autoband, een betonnen vuurplek en we zijn bijna de enige gasten op een Afrikaner echtpaar na waar we een praatje mee maken in het Nederlands-Afrikaans. Terwijl Raf eindeloos schommelt, maakt Gijs het vuur aan, kookt een soepje en er gaat een groot stuk vlees op de braai. Langzaamaan verschijnen ontelbaar veel sterren aan de hemel, apen schreeuwen in de verte. Wat een magische avond is dit!

Swaziland en Kwazulu Natal

Als de zon de volgende ochtend begint te schijnen rijden we heel vroeg naar de grootste drinkplaats in het park. Daar, in een briljant gebouwde shelter, kun je muisstil alle dieren spotten die komen drinken. Muisstil… met een peuter van twee… “Wat doen die koeien doen?” vraagt Raf luid, terwijl alle camera’s van de dierenspotters gericht zijn op een enorme groep buffels die naderbij komt. We proberen Raf stil te laten genieten en zien meer dieren in een uur dan dat we in een half jaar bij elkaar hebben gezien. Tientallen buffels, Nyala’s, wrattenzwijnen, zebra’s en gnoes.

Swaziland

Next stop: Swaziland. Zonder problemen komen we de grens over, maar als we vlakbij big game park Mlilwane zijn, raken we de weg kwijt. Ondanks de GPS raken we verstrikt tussen de glooiende hellingen op steeds smaller wordende zandweggetjes. Maar daar is onze reddende engel; een prachtig stralende vrouw stapt op onze auto af, gebaart dat we het raampje open moeten doen en zegt: “Are you going to Mlilwane? You are lost! Trust me, I work there.” Soms heeft het voordelen om er als toeristen uit te zien. Dankzij haar komen we op de plaats van bestemming, waar we ontzettend gastvrij worden ontvangen. En de kampeerplek achterop het terrein, met vrij uitzicht over de heuvels en de sterren, is minstens zo bijzonder als in uMkhuze.

Wandelen met zebra’s en nyala’s

Het leuke aan Mlilwane is dat je in de natuur mag rondlopen. Hier wonen geen grote roofdieren, maar vooral verschillende antilopensoorten, zebra’s, gnoes en oké… krokodillen en nijlpaarden, maar die verblijven in het meertje. We hijsen Raf op de rug en volgen een wandelroute van 7 kilometer door de heuvels. Binnen tien minuten lopen we tussen de zebra’s en de nyala’s, hoe bijzonder is dat! En ook rond onze tent scharrelen de wrattenzwijnen en de nyala’s nieuwsgierig rond. Raf spot hertenkeutels bij de auto en roept: “Kijk mama, leeuwenpoep!’ Samen volgen we de sporen op zoek naar de leeuwen. Raf verstopt zich goed achter boomstronken, maar helaas… hier zitten geen leeuwen. Een paar wrattenzwijnen wandelen langs en Raf vervolgt zijn peutersafari.

Dag Afrika!

En dan zit het erop. Onze safari, het slapen in de daktent, het koken op een vuurtje, ons geweldige avontuur van een half jaar Zuid-Afrika… Met gemengde gevoelens rijden we naar Johannesburg. “Dag Afrika, dag koeien, dag olifant!”, zwaait Raf vanuit het vliegtuig.

Dit artikel in is 2016 gepubliceerd in Fabulous Mama

Zelf op reis naar Zuid-Afrika?

Geïnspireerd of reeds plannen voor een reis met jouw kleine of gezin naar Zuid-Afrika? Check www.mijnzuidafrika.nl voor inspiratie. Bij Britz huur je een ruige 4×4 met daktenten of een SUV, zij kunnen je ook helpen met een reisplan. Meer info op www.britz.co.za of mail met bookings@britz.co.za. Onze reis ging achtereenvolgens langs Happy Wanderers (www.happywanderers.co.za), daarna langs de wild life parken van www.kznwildlife.com en www.isimangaliso.com, met dank aan iSimangaliso Wetland Park Authority voor de fijne begeleiding. Mlilwane in Swaziland is één van de drie parken van Big Game Parks en de enige waar geen big five zijn. Check www.biggameparks.org voor informatie over deze drie parken. Lees meer over de avonturen van Gijs, Raf en Rian in Afrika op www.nextdestination.nl

Tags: