LandReisblogsReisgidsRondreisZambiaZonder kinderen

Dineren voor twee in de Royal Livingstone Express

Verrassing! We gaan met z’n tweeën uiteten in een poepsjieke trein die vanuit Livingstone naar de Victoria Falls Bridge rijdt. Daar vangen we een glimp van de watervallen op en daarna: aan tafel in de Royal Livingstone Express! Zes gangen lang. Zonder kinderen.

Losweken

Royal Livingstone Express
Foto: Ed Gonzalez O’Mahoney

Op woensdag bereidt Gijs me al voor, want op de dag zelf ontvoerd worden en de kids achterlaten (erop vertrouwend dat Gijs dat prima kan organiseren) zou waarschijnlijk niet werken, haha. Op donderdagmiddag heb ik alle hapjes, drankjes, luiers en zalfjes klaarliggen. De kids blijven bij Ed en hij krijgt back up van Monica, een staflid op Kayube Estate in Zambia waar wij de hele week vertoeven. En verdomd, alsof Finne het door heeft: een half uur voor we gaan, begint hij te huilen en laat me niet meer los. Toch wil ik óók deze avond voor twee, dus met pijn in het hart maak ik me los. We rijden met de taxi weg en tien minuten later komt de foto door van Finne op de rug bij Monica. Hij kijkt nog wat ontredderd, maar is oké. En wij hebben een avond vrij!

Instappen allemaal!

In Livingstone stappen we aan boord van de luxe trein, gebouwd door Rovos Rail waarmee we twee jaar geleden al een driedaagse treinreis hebben gemaakt. Casual kleding is not allowed, dus ik draag (mijn enige) bijzondere, lange jurk. En flipflops, dat dan weer wel. Het ontvangst in de bar is aangenaam; terwijl een puffende stoomlocomotief ons richting de Victoria Falls duwt, krijgen wij een drankje, een vegetarisch hapje en een interessante geschiedenisles over de bouw van de brug.

Spine of Africa

Nu ben ik niet enorm thuis in de Afrikaanse geschiedenis, maar ik heb niet zo’n positief beeld van John Cecil Rhodes. Engelse zakenman en diamantenmagnaat, die in Zuid-Afrika rijk werd van de bodemschatten en die met veel bloedvergieten Botswana, Zambia en Zimbabwe koloniseerde en delen daarvan ook maar gelijk Rhodesië noemde. Toch bracht hij ook ontwikkeling, want hij had zijn zinnen gezet op een krankzinnige spoorlijn van Kaapstad naar Caïro, the Spine of Africa. Met de nodige onderbrekingen en overstappen kwam die er ook, met als meesterwerk de bouw van de Victoria Falls Bridge. De brug werd in 14 maanden tijd geproduceerd in Londen en verscheept naar Afrika. In 1905 paste het laatste onderdeel van de brug op één inch na precies tussen de kloof met aan de ene kant Noord-Rhodesië (nu Zambia) en aan de andere kant Zuid-Rhodesie (nu Zimbabwe). De hoogste brug ter wereld was een feit.

Royal Livingstone Express

Niemandsland

We stoppen midden op de brug en stappen uit. We staan op een stukje niemandsland; één meter in het midden is noch Zambiaans, noch Zimbabwaans. De waterval raast 100 meter lager onder ons door. De rook van de Falls (het opspattende water van de watervallen) belemmert het zicht, maar dat geeft niets. De zon gaat prachtig onder in Zimbabwe en morgen komt ze weer op in Zambia. Wat een natuurpracht en –geweld!

Eet smakelijk

Dan is het tijd om aan tafel te gaan. Een heel ritueel met kristallen glazen, zwaar bestek, über beleefde obers, verschillende wijnen en lekker eten. Deze avond in de Royal Livingstone Express is een heerlijke verrassing. En bij thuiskomst liggen de kids al lang op één oor en ze hebben zich prima vermaakt. Bedankt Ed en Monica! En bedankt Gijs 😉

___________________

Zelf dineren in deze luxe trein? Voor boeking en informatie kijk je op op: www.royal-livingstone.anantara.com.

 

Bron: Wij (Gijs en Rian) reizen met onze twee jongens Raf (4) en Finne (1) drie maanden door zuidelijk Afrika. Van de Westkaap in Zuid-Afrika, naar Zimbabwe, naar Zambia. Inmiddels zijn we vier weken aan het uitrusten in Durban, alvorens de reis verder gaat naar Mozambique en Swaziland.

Je kunt 4flipflops volgen op Instagram en Facebook. Gijs publiceert zijn verhalen op www.nextdestination.nl.

Tags: