BergenLandMet de camperReisblogsReisgidsRondreisStrandWandelenZuid-Afrika

Cape Peninsula Trek deel 3: Schipbreuk in Olifantsbos

Cape Peninsula Trek

Harde wind blaast ons richting de zee. Black oystercatchers zoeken naar eten tussen de rotsen. Bavianen eten schaaldieren in de duinen. Een nieuwsgierige bonte bok loopt over het strand met ons mee. En door Raf z’n slakkengang raken we regelmatig achter. Deze laatste wandeldag van de Cape Peninsula Trek gaat over dieren. Heel veel dieren!

Verrast

We lopen de Shipwreck Route in Olifantsbos, het natuurgebied vlak bij Kaap de Goede Hoop. Ik ben niet voorbereid op de belevenissen van vandaag, omdat ik veel te druk doe met de kinderen en het organiseren daarvan. Ik vergeet me regelmatig in te lezen of op een kaart te kijken, wat ik vroeger altijd wel deed. Vind ik eigenlijk helemaal niet verstandig, maar het voordeel daarvan is dat de verrassing vandaag des te groter is. We lopen een mooie route over het strand en ik ben volledig surprised door de entourage en alle aanwezige dieren.

Cape Peninsula Trek

Zebra’s en hertjes

Op weg naar het startpunt van de wandeling spotten we al twee, van de slechts vijf aanwezige, Cape Mountain zebra’s. En een aantal klipspringers, een antilopensoort, staat vlak bij de weg. Zelfs Justin Hawthorne, die ons vandaag weer gidst, kijkt hiervan op. Meestal komen klipspringers niet zo dichtbij. En daar! Drie bonte bokken, een iets grotere antilope met witte poten en een prachtige roodbruine borst. Voor Raf zijn het allemaal hertjes, maar hij is net zo enthousiast als wij.

Fluitende wind

De wandeling gaat langs de branding waar ruwe golven op het zand stuk slaan en de wind ons om de oren fluit. Ik probeer er ongestoord van te genieten, maar merk dat ik Raf op sleeptouw moet nemen. Oké, met als je slechts 17 kilo weegt, heb je het ook wel iets zwaarder te verduren in deze storm. Ik maak er een spelletje van en langzaamaan krijgt Raf er ook lol in. Finne slaapt goed beschut in de rugdrager op mijn rug en Gijs hangt de journalist uit en schrijft de verhalen op die Justin vertelt. Dan is Raf moe en mag bij Gijs op de rug. Gretig neem ik zijn plek in naast de verhalenverteller.

Cape Peninsula Trek

Down, down, down, down

Net op tijd, want we zien daar een scheepswrak liggen! Ik waan me even in de jaren ‘40, als het schip vol met likeur op de rotsen slaat en de bemanning overboord moet springen. Ik zie voor me hoe in de dagen er na tonnen met likeur uit het wrak worden gehaald en over de, daarvoor speciaal aangelegde, weg worden gereden, alles om de kostbare drank te redden. Ik knipper met mijn ogen. Oh nee, ik sta bij het mysterieuze wrak. Het lijkt wel een uitgehold karkas van een reuzenvis.

Bonte bok

Als ik me omdraai zie ik een bonte bok op het strand. Dit is zo’n ongebruikelijke setting, dat ik verbaast blijf kijken. Verderop staat een groep toeristen de andere kant op te kijken. Zij hebben een groep elanden ontdekt. De bonte bok bespiedt hen op zijn beurt, hoe grappig is dit plaatje! Uitgelaten komen we bij de duinen aan, de jongens zijn inmiddels weer wakker en beiden goedgemutst.

Cape Peninsula Trek

Schildpad

Over de rotsen lopen we de hele weg terug. We zien geen dieren meer. Of toch! Daar zit heel onopvallend een hagedis, een Southern Rok Agama, mee te kleuren met de rots. En bij de auto wacht ons nog een bonusdier: een schildpad, een Angulate Tortoise, van wel 25 centimeter. Ook vrij zeldzaam om die op een parkeerplaats te zien, volgens Justin. Zo zijn we allemaal een beetje verrast door de dieren op ons pad.

Huge thanks!

We nemen afscheid van Justin. Wat een bijzondere wandelingen hebben we gemaakt en wat is Table Mountain Treks & Tours flexibel! Dat hadden we met onze twee kids ook nodig, dus heel veel dank daarvoor. Ik hoop hier nog eens terug te komen en dan wil ik alles lopen, helemaal van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop. Nu deden we dagtochten en verplaatsten we ons per auto, maar ik neem me hier en nu voor: ooit ga ik de hele tocht wandelen! Met of zonder kinderen, dat laat ik nog even in het midden.

 

_______________________

Informatie over Table Mountain Treks & Tours

Cape Peninsula Trek

Ze zijn geweldig: Justin, Mark en Lindsay Hawthorne. Met hun kleine familiebedrijf organiseren ze (meerdaagse) wandeltochten in Table Mountain National Park. De vijfdaagse tocht gaat langs delen van de oude welbekende Hoerikwaggo Trail (‘Hoerikwaggo’ is de originele Khoi Khoi naam voor Tafelberg en betekent ‘The Mountain in the Sea’). Hun aanpak is erg persoonlijk en elk programma is taylor made. Om je een idee te geven van de prijzen: een dag op pad met een gids kost 70 euro voor één persoon tot 180 euro voor vier personen. Een vierdaagse tocht met drie overnachtingen (vergelijkbaar met onze reis) is 685 euro voor één persoon en 1300 euro voor vier personen. Dat is inclusief eten en drinken, park fees, omrijden van bagage van kamp naar kamp en pick up en drop off in Kaapstad (prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van wensen, valutawijzigingen en onverwachte prijsstijgingen). Maar een bijzonder scherpgeprijsd product dus, zeker als je met vier man gaat. Table Mountain Tracks & Tours is gemakkelijk online te vinden via www.tablemountaintrekstours.com en verder actief op de sociale media. Facebook: tablemountaintreksandtoursInstagram: tablemountaintreksTwitter: TM_treks.

_______________________

 

Bron: Wij (Gijs en Rian) reizen met onze twee jongens Raf (4) en Finne (1) drie maanden door zuidelijk Afrika. De eerste weken van de reis zaten we in de Westkaap in Zuid-Afrika, waar we een trekking van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop deden. Meer weten over deze regio? Check www.capewestcoast.org en www.goto.capetown en volg #weskus #discoverctwc #lovecapetown #capewestcoast.

Je kunt 4flipflops volgen op Instagram en Facebook. Gijs publiceert zijn verhalen op www.nextdestination.nl.

Tags: