BergenLandMet de camperReisblogsReisgidsRondreisWandelenZuid-Afrika

Cape Peninsula Trek deel 1: 1000 meter afdalen

Een beetje gespannen begin ik aan het wandelavontuur van de Cape Peninsula Trek, startend op de Tafelberg. Zelf word ik heel gelukkig van bergwandelen en ik breng dit ook graag over op Raf en Finne, maar wordt dit niet veel te zwaar? Over Finne in de rugdrager maak ik me geen zorgen. Maar hoe gaat Raf het doen, die zelf veel zal moeten lopen? En hoe zwaar wordt het voor ons, met twee kleine kids?

De Tafel af

Justin, onze gids van Table Mountain Treks & Tours en vrijwel de hele week bij ons, is een vrolijke vent, niet snel gek te krijgen, dat scheelt. Omdat we de kabelbaan geboekt hebben, vermijden we de twee uur durende wachtrij naar boven. Eenmaal op de Tafel start de afdaling helemaal naar Orange Kloof Tented Camp. Bijna 1000 meter dalen en dat verspreid over 8 kilometer lang… Ik ben zelf nog niet super ‘wandel-fit’ en het is dat het qua planning niet anders kon, maar anders was ik niet met zo’n zware tocht begonnen. Denk ik nog.

Geen stoerdoenerij

Raf dartelt werkelijk om me heen, vindt het helemaal te gek, zo’n wandelavontuur. Het gaat gelijk ook al flink steil naar beneden en hij bijt zich er helemaal in vast. Na een uur hebben we een korte pauze, waarna we, Raf iets minder, enthousiast verder gaan. Hij maakt nog een uur vol. Hijgend komt hij boven na een kort klimmetje en wil op de rug. Ook al loopt hij goed, het gaat niet snel en we raken al achter op schema. Gijs is de klos en moet met ongeveer 24 kilo op zijn rug lopen (Raf, rugdrager en z’n camera’s). Zelf draag ik zo’n 15 kilo (Finne, rugdrager en water) en ik waag het niet om uit ‘stoerdoenerij’ iets van Gijs over te nemen.

Bloemen ter afleiding

Er volgen twee pittige uren, de zon brandt flink en de kilo’s wegen erin. Justin vertelt onophoudelijk over de planten, dat leidt gelukkig af. En hij weet veel! We zien verschillende Protea’s – de nationale bloem van Zuid-Afrika -, een Kohnbush, bloemen uit de Daisy family en een ordinaire Geranium. En bij de indrukwekkende Woodhead Dam, vernoemd naar burgemeester Sir John Woodhead die opdracht gaf tot de bouw (klaar in 1897), staan we wat langer stil. De waterleiding werd door de berg heen gegraven richting de stad, want de Tafelberg loopt naar de andere kant af. Het voorzag de hele stad van drinkwater. Ongelooflijk dat men in die tijd al zulke ingenieuze waterwerken kon bouwen.

De tijd loopt

Op een stille plek in de schaduw van de Woodhead Tunnel komen we een beetje bij. Finne en Raf spelen er een uur. Heerlijk om zelf ook even op adem te komen. Daarna moet Raf weer een stuk zelf lopen, terwijl Finne relaxt aan zijn tweede slaapje van de dag begint. Justin vertelt nog meer over de omgeving, maar ik hoor het niet meer. Ik raak wat achter, mijn rug is moe, mijn heupen doen pijn, Raf hangt aan mijn hand. Ik verzin verhalen voor zowel de vierde als de vijfde film van de Lion King om hem af te leiden. Justin besluit het laatste uur over de rustig glooiende jeep track te lopen, hij ziet dat we er allemaal een beetje doorheen zitten. Ik ben hem best dankbaar.

Voor ’t donker thuis

Het is 17.30 uur als we Orange Kloof Tented Camp binnenlopen. In retrospect dus best goed gedaan, zeker omdat Raf de helft daarvan zelf heeft gelopen. Ikzelf ben te moe om er verder nog iets van te vinden. Pas de volgende ochtend ontdek ik hoe prachtig het kamp is waar we zitten. Gelukkig nog twee dagen hier om er volop van te genieten.

Stay tuned voor de blog: Cape Peninsula Trek Deel 2…

_______________________

Informatie over Table Mountain Treks & Tours

Cape Peninsula Trek

Ze zijn geweldig: Justin, Mark en Lindsay Hawthorne. Met hun kleine familiebedrijf organiseren ze (meerdaagse) wandeltochten in Table Mountain National Parc. De vijfdaagse tocht gaat langs delen van de oude welbekende Hoerikwaggo Trail (‘Hoerikwaggo’ is de originele Khoi Khoi naam voor Tafelberg en betekent ‘The Mountain in the Sea’). Hun aanpak is erg persoonlijk en elk programma is taylor made. Om je een idee te geven van de prijzen: een dag op pad met een gids kost 70 euro voor één persoon tot 180 euro voor vier personen. Een vierdaagse tocht met drie overnachtingen (vergelijkbaar met onze reis) is 685 euro voor één persoon en 1300 euro voor vier personen. Dat is inclusief eten en drinken, park fees, omrijden van bagage van kamp naar kamp en pick up en drop off in Kaapstad (prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van wensen, valutawijzigingen en onverwachte prijsstijgingen). Maar een bijzonder scherpgeprijsd product dus, zeker als je met vier man gaat. Table Mountain Tracks & Tours is gemakkelijk online te vinden via www.tablemountaintrekstours.com en verder actief op de sociale media. Facebook: tablemountaintreksandtoursInstagram: tablemountaintreksTwitter: TM_treks.

_______________________

 

Bron: Wij (Gijs en Rian) reizen met onze twee jongens Raf (4) en Finne (1) drie maanden door zuidelijk Afrika. De eerste weken van de reis zaten we in de Westkaap in Zuid-Afrika, waar we een trekking van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop deden. Meer weten over deze regio? Check www.capewestcoast.org en www.goto.capetown en volg #weskus #discoverctwc #lovecapetown #capewestcoast.

Je kunt 4flipflops volgen op Instagram en Facebook. Gijs publiceert zijn verhalen op www.nextdestination.nl.

 

 

Tags: