Handige spullenReistips

Kinderen en malariabestrijding

Kinderen en Malariabestrijding

Een aantal jaren lang had ik best goede redenen om vanwege kinderen niet naar een malariagebied te reizen. Zwanger willen worden, zwanger zijn, baby net geboren. En dat twee keer. Eigenlijk vond ik het wel prettig om een goed excuus te hebben, want kinderen en malariabestrijding vind ik niet zo lekker samengaan. Toegegeven, kinderen en malaria gaan nog minder lekker samen.

Kinderpilletjes

Toen Gijs de kans kreeg om een hockeyclinic in Zimbabwe te geven, terwijl wij al dichtbij in Zuid-Afrika zouden zitten, was er alle reden om te kijken of we konden gaan. En dat betekende malariapreventie, niet eens zozeer voor de hoofdstad Harare (gelegen op 1500 meter), als wel voor de safari’s die we na afloop gaan doen. Raf is vier en kan prima een Malarone kinderpilletje slikken, daar maakte ik me niet zo druk om. Maar Finne is net één en zit altijd al zo te klooien met stukjes in zijn eten (en dan spugen), hoe krijg ik daar nou een pilletje in? En hoeveel dan? Vooral het niet weten maakte me onzeker, dus ging ik maar eens op onderzoek uit.

Kinderen en Malariabestrijding
Wat ga je me geven?!

Lariam of Malarone

Bij de GGD liet ik me uitgebreid voorlichten. Ik had keuze uit Lariam of Malarone. Van Lariam is bekend dat je er psychische bijwerkingen van kunt krijgen. No way dat ik dat wilde riskeren, dus koos ik Malarone en tikte zonder blikken of blozen de rekening bij de apotheek af (wetende dat ik het ook niet vergoed zou krijgen door mijn zorgverzekeraar). Baby’s slikken een hoeveel Malarone afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Finne is een kleintje, dus hij moet de helft van een kinderpilletje. Maar misschien groeit hij tijdens de reis in een nieuwe gewichtsklasse, dus voor het tweede Malariagebied (Mozambique), moet hij wellicht driekwart kinderpilletje. Fijn, er zijn dus standaarden voor zulke kleine kinderen, dat hielp.

Capsules ipv pillen

Dan nog het pilletjesprobleem. Ik wilde eigenlijk graag Malarone in poedervorm, zodat ik het door de yoghurt kon roeren, maar dat was bij mijn apotheek niet verkrijgbaar. Nu heb ik, super handig, een zus die bij een apotheek werkt. En lief als ze is, heeft zij de pilletjes van Finne vermalen tot poeder en in capsules gedaan. Dat zou je bij elke zelf-bereidende apotheek kunnen vragen.

Kinderen en Malariabestrijding

Spugen…

In Harare zijn we gestart met innemen. Ik vond het serieus spannend, maar ik had weloverwogen gekozen, dus moest nu ook doorzetten. Hij slikte het hapje yoghurt zonder problemen weg! Raf ook trouwens, die vond het reuze interessant, zo’n pilletje tegen zieke muggen. Maar vijf minuten later lag Finne’s portie op zijn schoot… Zweet brak me uit, want nu moest ik een nieuwe dosis geven. Na een kwartiertje pauze hebben we het met iets meer yoghurt opnieuw gegeven en dat bleef erin. Nu geef ik elke dag na zijn ontbijt nog een klein bakje vruchtenyoghurt met de Malarone er doorheen geroerd en het gaat goed. Volgende week reis ik met een gerust hart af naar de lagergelegen malariagebieden.

 

Bron: wij (Gijs en Rian) reizen met onze twee jongens Raf (4) en Finne (1) drie maanden door zuidelijk Afrika: momenteel zitten we in Harare, Zimbabwe. Volgende week gaan we op safari. Later volgen nog Zambia, het noordoostelijke deel van Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland. Je vindt ons op Instagram en Facebook onder 4flipflops. Gijs schrijft over deze reizen op www.nextdestination.nl

 

Tags: